Kaamosvaellus järjestetään joka vuosi uudenvuoden aikaan. Joka toisena vuotena suunnataan Kilpisjärven suuntaan ja joka toisena vuonna Saariselälle. Paikat on valittu sillä perusteella, että molemmissa on riittävästi autiotupia useammallekin vaellusryhmälle. Kaamosvaelluksen luonteeseen kuuluu yleensä melko lyhyitä hiihtopäiviä ja illanviettoa autiotuvissa. Auringonvaloa ei ole montaa tuntia päivässä, joten se pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti hiihtämiseen.
Liikkuminen tapahtuu itsenäisissä, yleensä 4-8 hengen, ryhmissä. Useimmat osallistujat ilmoittautuvat ilman valmista ryhmää ja SOOPA jakaa heidät ryhmiin toiveiden, kuntotason ja kokemuksen mukaan. Ryhmät suunnittelevat itse taitotasonsa mukaisen reitin sekä ruoat. Ryhmät hyödyntävät autiotupia mikäli niissä on tilaa ja teltassakin tullaan nukkumaan muutama yö. Vaelluksen aikana on usein hauskaa, mutta väistämättä silloin tällöin kylmää ja kurjaa. SOOPAn talvivaellusten tarkoitus on koota yhteen talvivaeltavia ihmisiä. Vaellukset järjestetään vapaaehtoisvoimin, eikä siellä ole eräoppaita. Kaikissa ryhmissä on kuitenkin mukana kokeneempia vaeltajia. Jokainen osallistuja on vastuussa itsestään ja vastuullinen osa ryhmää.
Hiihtovaellukselle ei kannata lähteä huonokuntoisena, se ei ole hauskaa eikä mukavaa. Myös erilaisten vammojen syntyminen on todennäköistä. Mitään huippukuntoa ei kuitenkaan vaadita. Hiihtovaellukselle riittää normaali peruskunto eli jaksat kävellä ilman kantamusta 10-15 kilometriä ja 25kg rinkan kanssa 10km, niin kuntosi on riittävä. Tarvitset myös joitain perusvaellustaitoja kuten pystyt pitämään itsesi lämpimänä, kuivana ja ravittuna ja nesteytettynä vaelluksen aikana, sekä osaat lukea karttaa ja käyttää kompassia. Näiden lisäksi sinulla tulisi olla kokemus(ta) pakkasessa ja lumessa teltassa yöpymisestä sekä vähintään välttävä hiihtotaito.
Useimmat ryhmät syövät aamupalan ja päivällisen teltassa tai autiotuvassa. Lounas tehdään usein termospulloon ja syödään hiihtomatkan aikana. On tavallista, että ryhmä jakautuu ruokapareiksi, jotka laittavat ruokaa yhdessä. Lounaan suhteen toimitaan siten, että ruoka on yhdessä termospullossa ja ruokajuoma toisessa. Jotkin ryhmät laittavat koko ryhmälle aamupalan ja päivällisen ja jakautuvat ruokapareiksi vain lounasta varten.
Veden juominen on erittäin tärkeää myös kaamosvaelluksella ja se saattaa helposti unohtua. Vaikkei hikoilisikaan, nestettä haihtuu runsaasti mm. hengitysilman mukana. Vesipullo on hyvä kuljettaa takin alla, jolloin se pysyy paremmin sulana ja on helposti saatavilla. Lisäksi juomista on syytä kuljettaa myös termospullossa. Tuvilla kannattaa aina keittää kaikkien termarit täyteen vettä. Lisäksi myös kattilat ja sankot on hyvä täyttää, jotta vettä on koko ajan kaikkien saatavilla (muista tyhjentää vesiämpäri tuvalta poistuessasi). Maastossa vesi saadaan joko avannosta tai lumesta sulattamalla, ja telttailtaessa veden sulattaminen on lähes kokoaikainen projekti.
Ennen vaellusta on vaelluskokous. Sen tarkoituksena on, että ryhmäläiset tapaavat toisensa ja suunnittelevat reittinsä. Samalla päätetään ruokailukäytännöt ja yhteisten varusteiden kantajat. Kokoukseen kannattaa ehdottomasti tulla paikalle! Esillä on aina vaellusalueen karttoja.
Vaellukselle mennään tilausbussilla. Pakkaamisesta annetaan tarkemmat ohjeet joka vaelluksen yhteydessä. Tavoitteena on saada yli 40 vaeltajan rinkat ja ahkiot pieneen tavaratilaan. Yleensä siteet poistetaan suksista, sukset ja sauvat sidotaan paketiksi ja tavarat järjestetään bussiin ohjeiden mukaisesti. Bussin sisälle kannattaa ottaa se, mitä tarvitsee reissun aikana, ja vaihtovaatteet saunakassiin paluumatkaa varten. Paluumatkalla käydään saunassa ja syömässä. Molemmat sisältyvät vaellusmaksuun. Tavaraa voi yleensä jättää bussiin vaelluksen ajaksi, joten varavaatteita, saunakamppeita yms. ei tarvitse kuljettaa koko matkaa mukana.
Osallistujille lähetetään aina sähköposti, jossa on tarkempaa tietoa vaelluksen järjestelyistä. Viesti kannattaa lukea huolella läpi ja jos jää kysyttävää, järjestäjiin voi aina ottaa yhteyttä.
Lista ei ole viimeinen sana, vaan siitä voi myös poiketa. Älä kuitenkaan jätä pois mitään, ellet todella tiedä ettet tarvitse sitä. Tarvittaessa kysy apua omalta ryhmältäsi, vaelluksen WhatsApp-ryhmästä, vaelluksen järjestäjiltä tai muilta kokeneilta talvivaeltajilta. Jos varustelistassa lukee, että tavara on välttämätön, se tarkoittaa että tavara on välttämätön, ja ilman sitä ei maastoon ole asiaa. Ne vaeltajat, jotka ovat unohtaneet välttämättömän varusteen, ovat itkeneet, valvoneet, palelleet, haavoittuneet tai kaikkea näitä yhtäaikaa.
Varusteet, joita tarvitset vaelluksella.