SOOPAn logoSOOPA ry, Oulun yliopiston partiolippukunta

Syysretket

Ennen lumen tuloa syys-marraskuussa SOOPA järjestää päiväretkiä ja viikonloppuvaelluksia Oulun seudun luontokohteisiin. Pyrimme syksyn aikana myös tekemään viikonloppuvaelluksen kauemmaksi. Olemme esimerkiksi reissanneet Syötteen kansallispuistoon, Rokuan jääkauden maastoihin, Riisitunturille tai Korouoman rotkolaaksoon. Syysretkellä saattaa olla vielä ruskasta häivähdys jäljellä. Usein näkyy myös ensimmäisten pakkasten jälkeiset upeat hohtavat kuuraiset aamut.

Voinko osallistua SOOPAn syysretkelle?

Vaikka sinulla ei olisikaan vielä retkeilykokemusta, niin se ei haittaa. Sillä syysretki on aloittelijaystävällinen tapahtuma ja ryhmässä retkeily on turvallinen tapa kartuttaa kokemusta. Moni on aloittanut retkeilyharrastuksensa SOOPAn viikonloppureissuilla. Vaelluksella jakaudutaan kuntotason ja toiveiden mukaan pieniin, noin 2–6 hengen ryhmiin, jotka liikkuvat maastossa itsenäisesti itse suunnittelemiaan ja sopimiaan reittejä. Ryhmät pyritään muodostamaan siten, että jokaisessa ryhmässä on mukana myös kokeneita vaeltajia. Viikonloppuretkellä yövytään teltoissa, laavuissa, kodissa ja autiotuvissa.

Varsinkin ensimmäistä kertaa SOOPAn syysretkelle mukaan lähtevien kannattaa tutustua yleisiin vaellusohjeisiin ennen lähtöä. Vaikka oheet on laadittu SOOPAn pitkille, viikon mittaisille vaelluksille, niin niistä saat hyvin vinkkejä ja ohjeita myös päiväretkille ja viikonloppuretkille. Ohjeisiin on koottu muun muassa vinkkejä ryhmässä vaeltamisesta, pakkaamisesta ja varusteista sekä tietoa mahdollisista ongelmatilanteista vaelluksella ja niiden ratkaisemisesta. Myös kokeneemmille vaeltajille ohjeistus saattaa antaa uusia ideoita miellyttävämmän vaelluksen toteuttamiseen.

Millainen kuntotaso syysretkelle vaaditaan?

Syysretkelle riittää normaali peruskunto eli jaksat kävellä ilman kantamusta 10-15 kilometriä ja 15kg rinkan kanssa 5-10km. Ryhmiin pyritään kuitenkin saamaan samankuntoiset ihmiset, joten yleensä kaikenkuntoisille löytyy oma ryhmänsä. Tärkeää myös on, että retkelle ottamasi kengät tulee olla istuvat ja sisäänkävellyt. Näin vältyt rakoilta ja jalkasi jaksavat paremmin retken ponnistelut.

Maksut

SOOPAn viikonloppuretket ja vaellukset ovat vain SOOPAn jäsenille. Täytä siis liittymislomake ja maksa jäsenmaksusi ennen lähtöä samalla kun maksat osallistumismaksun.
Osallistumismaksu kattaa:
– kuljetukset retkikohteeseen
– loppusaunan, jos se on mainittu ilmoituksessa
– loppuruokailun, jos se on mainittu ilmoituksessa

Osallistumismaksu ei kata:
– yöpymiskustannuksia (nukumme teltoissa)
– vakuutusta

Maasto

Syysretkillä kuljemme usein valmiilla poluilla, joten kulkeminen on helppoa. Tarvitset silti vedenpitävät kengät tai kenkien sisään muovipussit. Halutessaan ryhmät voivat myös kulkea polkujen ulkopuolella, jos ryhmä osaa käyttää kompassia ja karttaa.  Viikonloppureissulle suosittelemme kuitenkin kulkemista poluilla. Syksyllä päivät ovat lyhyet ja kulkemalla poluilla ryhmä ehtii kulkea paljon pidemmän matkan ja näkee enemmän kohteen maisemia.

Sääolosuhteet

Päivä- ja viikonloppuretkien sää on hyvin ennakoitavissa säätiedotuksen mukaan. Siitä syystä varustevalinnat yleensä onnistuvat, eikä mukana tarvitse kantaa ylimääräisiä varusteita kaikkiin mahdollisiin säätilanteisiin. Lämpötilat syysretkillä ovat vaihdelleet -15C – +10C välillä. Syksyllä voi sateen lisäksi tulla myös lumi- tai vesisadetta. Suuri haaste syysretkellä onkin pitää itsensä ja varusteet kuivana, koska auringon kuivattavaa vaikutusta ei ole.

Yöpyminen

Syysretkellä yövymme teltassa vähintään toisen yön. Se on aloittelijoille ja ensikertalaisille hyvä mahdollisuus harjoitella telttailua pidempiä vaelluksia varten. Syysretkien kohteet pyrimme valitsemaan siten, että usein on tarjolla telttailun lisäksi myös mahdollisuus yöpyä autiotuvassa tai laavussa. Ryhmäsi voi myös päättää itse vuokrata varaustuvan joksikin yöksi.

Liikkuminen

Retkellä liikutaan jalan ja ryhmästä riippuen matkaa kertyy 6-16 km päivässä. Yleensä kyydit vaelluskohteeseen voidaan sopia niin, että pitkää vaellusta toivovat jätetään kauemmaksi ja lyhyttä toivovat lähemmäksi kohdetta.

Ruokajärjestelyt

Ruoanlaittoa varten vaellusryhmä sopii keskenään ruokaparit. Ruokapariin kuuluu 2-3 vaeltajaa. Yhtä ruokaparia kohti tarvitaan yksi keitin. SOOPAlla on vuokrattavissa muutama keitin. Pääsääntöisesti käytetään omia keittimiä. Retkellä tarvitaan joka päivä aamupala, lounas ja päivällinen. Ruokaparit sopivat ja ostavat vaellusruoat itsenäisesti. Usein toimiva tapa viikonloppuretkelle on, että ensimmäinen ostaa ensimmäiselle päivälle aamiaisen, lounaan ja päivällisen ja toinen toiselle.

Ateriat päivä- ja viikonloppuretkillä

Päiväretket

Helpointa on keittää valmis ruoka ruokatermokseen kotona. Niin et tarvitse keitintä mukaan. Jos tarvitset kaksi ateriaa, niin syö ruokatermoksesta kaksi kertaa. Varaa sen lisäksi mukaan voileipiä ja naposteltavia. Jos päiväretkellä on nuotio, niin varaa mukaan makkara tai muu nuotioeväs.

Viikonloppuretket

Viikonloppureissulle ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan kaikista kevyintä ja kuivattua. Ihan hyvin voi kantaa mukana tuoreruokaa, makkaroita ja juustoja.

Ruuat omat

  • Naposteltavat, esim. kuivatut hedelmät, pähkinät, sipsit, hapankorppu, energiapatukat
  • Välipalat, esim. Valmiit voileivät
  • Herkut, esim. suklaa, karkki, kiisselipussit

Ruokaparin kanssa yhteiset

  • Pe, la illallinen, esim. mummonmuusi ja härkis
  • La, su aamiaiset, esim: 2x3dl kaurahiutale + 1tl suolaa. Päälle 2-4 rkl voita
  • La, su lounaat, esim. 2x pasta + tonnikalaa

Katso lisäohjeita vaellusruoasta.

Vinkkejä

  • Asenna puhelimeesi 112 Suomi-sovellus ja jokin karttasovellus
  • Hyvä tilavuus repulle/rinkalle viikonloppuretkelle on 40-60L
  • Rinkan painon viikonloppuretkellä tulisi olla 8-15kg
  • Alle +10 asteen lämpötiloissa vältä puuvillaa (se toimii kesällä, mutta ei syksyn kosteilla)
  • Pakkaa vaatteet 1-3 vedenpitävään muovipussiin
  • Tee jo kotona valmiit voileivät ja pakkaa ne yksittäin esim. Voipaperiin välipaloiksi
  • Kaasun kulutus plussakeleillä on n. 30-60g per päivä per ruokapari
  • Ota 9V paristo palovaroittimeen autiotupaan

Varustelista syksyn päivä- ja viikonloppuretkille -5C – +10C

Tämä varustelista on tarkoitettu SOOPAn päiväretkelle tai viikonloppuvaellukselle osallistuvalle. Viikonloppuvaelluksella vaeltajat on jaettu pienryhmiin, ja ryhmästä saa yleensä tukea sekä varusteita lainaa. Tämä varustelista ei ole täydellinen “joka-sään” ja “joka-tilanteiden” varustelista, vaan tässä on kerrottu vain välttämättömät varusteet. Siitä syystä älä jätä mitään listan varustetta pois! Tarvittaessa kysy apua vaelluksen järjestäjiltä tai muilta kokeneilta vaeltajilta. Ennen vaellusta, jos sinulta puuttuu varusteita, niin kysele kavereilta tai soopalaisilta lainaan. Jos huomaat vaelluksella, että sinulta puuttuu jotain, niin usein ryhmävaelluksilla jollakin on lainata varuste tai muuten tukea kanssavaeltajaa. Kysy rohkeasti muilta ryhmän jäseniltä.

Vaelluksella tarkoitukseen ja vaihteleviin sääoloihin soveltuvat varusteet ovat tärkeät – etenkään riittävän sadevarustuksen tärkeyttä ei voi painottaa liikaa! Vaelluksella yövytään yleensä teltoissa ja tätä varten SOOPAlla on teltat, joita lainataan vaellusryhmille ilmaiseksi. syys-marraskuussa on jo pakkasöitä, joten makuupussin ja -alustojen tulee olla riittävän lämpimät teltassa yöpymiseen.

Pakkaa makuupussi ja vaatteet vedenpitävästi. Samoin kartta, kuivamuona, ensiaputarvikkeet ym. kastumiselle herkät tavarat kannattaa suojata kastumiselta. Rinkan paino yhteensä lähtiessä on noin 15-20 kg.

Ryhmäkohtaiset varusteet

Ryhmän jäsenet sopivat keskenään, kuka ottaa ryhmän varusteet ja kuka kantaa ne.

Teltat SOOPA lainaa viikonloppuvaellukselle teltat
Jesari Noin 2m kierrettynä esim. juomapullon ympäri
Laastari Vedenpitävä laastari toimii kosteissa olosuhteissa
Ensiside / idealside / elastinen side Nilkan nyrjähtäminen on yleisin retkeilytapaturma
Kirves Jos alueella on lupa tehdä nuotio

Vaeltajan omat varusteet

Päälle puettava vaatetus

Vaelluskengät tai kumisaappaat Vedenpitävät ja sisäänkävellyt
Istuvat urheilu- tai vaellussukat
Urheilu- tai merinokerrasto
Alusvaatteet
Takki sään mukaan tuulen ja/tai vedenpitävät
Housut sään mukaan tuulen ja/tai vedenpitävät
Pipo/korvaläpällinen lippis Sateen ja tuulen pitävä
Lämpimät sormikkaat tai rukkaset Vähintään roiskeveden kestävät
Tuubihuivi tai kaulahuivi Esim. Buff / balaclava

Varavaatteet

Varavaatteilla varaudutaan muuttuviin sääolosuhteisiin.

Lämmin taukotakki kevyt toppatakki, talvitakki tai untuvatakki
Lämpökerrasto
Vaihtoalusvaatteet
Vaihtosukat 1-2 paria Ei puuvillaisia. Voit ottaa lisäksi myös villasukat, ne pitävät jalat lämpiminä leiritossuissa ja teltassa
Leiritossut esimerkiksi crocsit tai kevyet lenkkikengät

Varusteet

Rinkka / Reppu 40-60L
Rinkan sadesuoja välttämätön tai jätesäkki, jonka sisälle reppuun kaikki varuseet
Otsa- tai taskulamppu Myös pyöränlamppu käy
Kartta (SOOPAlta) tai/lisäksi offline-kartta puhelimeen
Kartan suojapussi tai karttalaukku Myös iso salpapussi/Minigrip käy
Kompassi
Puhelin Lataa akku täyteen ennen lähtöä
2 muovista kauppakassia varalle, esim. jos kengät ei pidä vettä
Roskapussi Omille roskille
Partiohuivi Jos on

Yöpyminen

Makuupussi Comfort-lämpötila -5 – +5 °C
Makuualusta Paksu solumuovi tai kaksi ohuempaa
Korvatulpat Tuuli tai telttakaverin ääntely voi häiritä untasi

Ruokailu

Lusikka
Muovimuki Metallinenkin käy, mutta painaa
Muovilautanen tai pakaste-/jäätelörasia
Vesipulloja esim. 2x 0,5L

Hygieniatarvikkeet

Hammasharja ja tahna Tahnaa voi pakata vaikka pullonkorkkiin
Vessapaperi Viikonlopun reissulle puoli rullaa riittää mainiosti
Isot rakkolaastarit 1-2 kpl
Pyyhe Tarvittaessa
Uikkarit Tarvittaessa

Mukavuustarvikkeita (Ei-välttämättömiä)

Jos tiedät jaksavasi kantaa näitä mukana koko vaelluksen, niin ole hyvä.

Termospullo
Kauha tai puulasta
Silmälasikotelo ja puhdistusliina
Istuinalusta
Pelikortit tai lautapeli Esim. Bohnanza, Exploding Kittens, Carcassone
Virtapankki
Kakkalapio
Punkkipihdit Jos retki on punkkialueelle
Kädenlämmitinpussit

Ruokaparin (1-3 vaeltajaa) tarvikkeet

Retkikeitin Sinol tai kaasu
Polttoaine Viikonlopulle: Marinol / Sinol 2-3dl tai kaasu 230g
Kattilat Valmistettavista ruuista riippuen 1-2
Kattilan kahva
Tiskiharja
Puukko Jos on
Tulitikut vesitiiviisti pakattuna

Varusteet saunakassiin

Usein, mutta ei aina, SOOPAn viikonloppuvaellukseen kuuluu loppusauna
tai muu peseytymismahdollisuus. Jos sellainen on ilmoitettu, niin varaa mukaan pyyhe ja puhtaita vaatteita. Saunakassiin voit myös jättää eväitä paluumatkalle ja muuta viihdykettä automatkan ajaksi. Joskus saunakassin voi jättää vaelluksen ajaksi linja-autoon tai vastaavaan järjestäjien ilmoittamaan paikkaan, mutta usein joudut kantamaan nämä varusteet rinkassa/repussa. Ne kannattaa pakata pohjimmaiseksi.

Puhdas vaatekerta Voit ottaa myös toiset kengät matkustamista varten tai käyttää leirikenkiäsi
Peseytymisvälineet (saippua, pyyhe yms.)
Eväät paluumatkalle